Olajos magvak
Összetevők
Tárolás: sötét, hűvös és száraz helyen tároljuk
Minimális eltarthatósági idő: legalább 6 hónap
Származási ország: Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Kína
.png)
energia érték: | 2563kj /612kcal |
zsírok: | 49g |
ebből telített zsírok: | 8,6g |
szénhidrátok: | 10,8g |
ebből cukrok: | 2,6g |
fehérje: 6,8 g | 30,5g |
só: | <0,07 |
A tökmag az egészséges táplálkozás sarokköve, és hozzájárul a normál húgyúti működéshez. Fogyasztása különösen lefekvés előtt ajánlott, kb. 50 g-os mennyiségben, hogy jóllakjon, és ásványi anyagokkal, egészséges zsírokkal, valamint nagy mennyiségű vassal lássa el szervezetét, amelyhez egyesek nehezen jutnak hozzá, különösen, ha nem fogyasztanak vörös húst.
A vas főként a fokozott fizikai aktivitással, melynek számos hatása van, mint például a FUTÁS, távozik a szervezetből. A vasat az izzadtság is kiviszi a szervezetből a sóval együtt. Ezért célszerű a fizikai megterhelés és sportolás után vasat és sót tartalmazó ételeket fogyasztani.
A C-vitamin jelenléte ajánlott a benne lévő vas teljes felszívódásához. Például salátaöntetben egy csepp citromlével, vagy turmixban narancslével.
Ezenkívül a tökmag tartalmazza atriptofán nevű aminosavat, amely elősegíti az egészséges alvást, és segít a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin hormon kiürítésében.
A tökmagot pörköletlenül és natúr formában is fogyaszthatjuk. Ha növelni szeretnéd a tápértékét, érdemes néhány órára vízbe áztatni (8 óra az ideális). Az áztatás hatására a magok emészthetőbbé, ízletesebbé válnak, és több tápanyagot juttatnak a szervezetedbe. Akár hagyhatod is csírázni.