Mogyoró pörkölt, blansírozott 50g
Kód: NAMIXORX128Termék részletes leírása
Szerecsendió gyümölcsök
Összetevők: mogyorómag 100% .
Tárolás
Minimális eltarthatósági idő: 5-6 hónap
Származási ország:Törökország, Grúzia
Nyomokban glutént, egyéb dióféléket, földimogyorót, szóját és szezámot tartalmazhat.
energia érték: |
2731kj /654kcal |
zsírok: | 62g |
ebből telített zsírok: | 4,5g |
szénhidrátok: | 11g |
ebből cukrok: | 4,3g |
fehérje: 3,3 g | 14g |
só: | 0,01g |
Valószínűleg mindenki kedvenc mogyorója, gyakran megtalálható kertekben, erdőszéleken vagy földutak mentén. Mit keresünk? A nyírfafélék családjába tartozó, magasra növő cserje, amely szinte egész Európában megtalálható, elterjedési területe egészen a hideg Norvégiáig és a sarkkörig terjed.
Bár a közönséges mogyoró ennyire elterjedt, sokkal gyakrabban találkozhatunk a vele rokon nagy mogyoró termésével, amelynek gyümölcseit a világ legnagyobb termelőjébe, Törökországba exportálják.
A mogyoró termése az álcázás mestere, és szinte bárhol felhasználható. Édes vagy sós konyha? Nem probléma. Egészben, összetörve, mogyoróvaj vagy tej formájában. Íze hírhedt, és az idők végezetéig használják.
A mogyoró hihetetlenül egészséges élelmiszer, amely még a cseh réteken és ligetekben is könnyen elérhető. Rostot, C-, D-, E-, K-, B1- és B6-vitamint tartalmaz, a legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelemek pedig a kálium, foszfor, kalcium, kén, magnézium, foszfor, vas, cink mangán és bór. A legfontosabb táplálkozási szempont azonban az, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat és jó minőségű fehérjét.
Minden diófélét az egészséges zsírok, vitaminok és ásványi anyagok végtelen tárháza jellemez. A vitaminok közül a mogyoróban az E-vitamin és a B-sorozat a legelterjedtebb. Az E-vitamin nagyszerű antioxidáns, vagyis olyan anyag, amely megakadályozza a sejtek megtámadását. Segít leküzdeni a stresszt, ami minden rossznak az oka, ami az emberi életben történik. A hosszú távú E-vitaminhiány legrosszabb esetben meddőséget és hajritkulást okozhat.
A mogyoróolajat a főzés mellett a kozmetikumokban (hajpakolások) és a festészetben is használják.
Szeptembertől októberig szedik, az időjárás befolyásolja. Magát a gyümölcsöt egy nagyon kemény héj zárja körül, amelyet egy "szoknya" vesz körül. Ez a "szoknya" alapján már messziről meg lehet állapítani, hogy meg kell-e tölteni a zsebeket, vagy várni kell. Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy ha zöld, akkor a dió még nem teljesen kész. Barna szín és száraz textúra esetén paradox módon zöld színű, és máris kezdődhet a szedés.
A mogyorófa puha és meglehetősen rugalmas. Elsősorban faragáshoz és kosárfonáshoz használják.
Azoknak, akik nem rajonganak a gyümölcs felületén lévő héjért, van egy tippünk, hogy biztonságosan megszabaduljanak tőle. Először is pirítsuk meg a diót egy száraz serpenyőben néhány percig. Ezután halmozzuk őket egy tiszta ruhára, és fedjük le ezt a réteget egy másik ruhadarabbal. Nyomja meg a kezével, és dörzsölje össze a diót, hogy elveszítse a keserű héját, amit a szerves hulladékba dobja. Ha szereti a mogyoró ízét a héj nélkül, munka nélkül, akkor vásárolhat tőlünk blansírozott magokat.
Ha az édes ízek iránt érdeklődik, próbálja ki fahéjjal megszórt, tejcsokoládéval bevont mogyorónkat.
Biztosan hallott már a mártogatós mogyoróról. Egy pillanat vízben csak jót tesz a diónak, megszabadítva azt a szervezetünk számára nem kívánatos anyagoktól. Ennek a módszernek egyetlen hátránya, hogy a dió megpuhul. Ha továbbra is szeretnénk, hogy a dió ropogós maradjon, adjunk neki egy kis időt a sütőben, és olyan lesz, mint amikor először bontottuk ki a zacskóból.
Van még néhány perced? Nézd meg a többi cikket, hogy bepillantást nyerj a dió világába.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | MIX |
---|---|
Jótállás: | 4 - 8 měsíců |
Szűrő változatok: | Természetes diófélék, Pörkölt és ízesített diófélék |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!