Mandulaliszt - GASTRO csomag 10Kg
Kód: 8301Kapcsolódó termékek
Termék részletes leírása
- Közigazgatási besorolása: száraz diófélék
- Összetevők: 100% finomra őrölt, héjas mandulamagvak
- A termék nyomokban földimogyorót, más dióféléket, kén-dioxidot vagy szezámot tartalmazhat.
- Származási ország: USA, Spanyolország
- Tárolás: Sötét, hűvös és száraz helyen tárolandó.
- Csomagolás
A mandulaliszt a gluténmentes sütés egyik legnépszerűbb alapanyaga. A mandula gazdag fehérjében és telítetlen zsírsavakban, egészséges zsírokban, amelyeknek a teljes zsírbevitel 2/3-át kellene kitenniük. Emellett számos vitamin és ásványi anyag forrása, különösen magnézium, foszfor, cink, kalcium és E-vitamin.
A mandulalisztet elsősorban sütemények, sütemények, cukorkák, krémek és desszertek készítéséhez használják, de mandulatej, házi marcipán vagy macaronok is készíthetők belőle. A liszt alkalmas édes sütemények és cukrászsütemények készítéséhez, és részben helyettesítheti a hagyományos lisztet is.
Energia:2407 kJ / 575 kcalzsírok:54 g ebből telített:4,4 gszénhidrátok:18,7 g ebből cukrok:5 gfehérje:20 grost:8 g só:0 g
Mandula mikroszkóp alatt - EGÉSZSÉG ÉS Táplálkozás
A mandulafa lehetett az egyik első olyan fa, amelyet az ember termesztett. Jordániában a régészek "háziasított mandulára" utaló nyomokat találtak, amelyek mintegy 5 000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Nézzük meg együtt, miért érdemes mandulát enni, és hogyan használhatjuk fel az étrendünkben
A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas az élelmi rost- és zsírtartalma, ami nagyon jótékony hatással van az emberi szervezetre.
A mandula sokféleképpen fogyasztható . Fogyaszthatjuk a mandulát nyersen vagy pörkölve, önmagában rágcsálnivalóként, de édes vagy sós ételekhez is adhatjuk.
Felhasználhatjuk szeletelve, pelyhesítve, lisztként, olajként, vajként vagy mandulatejként.
Ez az oka annak is, hogy a mandula a világ legsokoldalúbban felhasználható dióféléje. A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a rost- és zsírtartalma, ami szívbarát. A mandula előnyei szinte végtelenek! Elég naponta egy marék mandula....
Ebben a cikkben nem szeretnék túlságosan belemenni a részletes orvosi szakkifejezésekbe, de egyszerűbben fogalmazva elmondom, miért is a mandula tényleg TOP 1 a diófélék között.
Nézzük először az egészségügyi előnyök, majd a táplálkozás szempontjából (bár ez a két szempont mindig összefonódik).
Egészségügyi szempontok:
- amandula bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet
- segít megelőzni a vastagbél- és mellrákot
- általánosságban a mandula nagyon jó antioxidáns
- csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát (amit az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrend szintén megtesz értünk
- javítja az agy teljesítményét
- stabilizálja a vércukorszintet
- erősíti a csontrendszert és a fogakat (kalcium és foszfor)
Táplálkozási szempontok:
A mandula sokféleképpen fogyasztható . Fogyaszthatjuk a mandulát nyersen vagy pörkölve(füstölve,sózva,mézben és sóban),
rágcsálnivalóként önmagában vagy édes vagy sós ételekhez adva.
Felhasználhatjukszeletelve, pelyhesítve,lisztként, olajként,vajként vagy mandulatejként.
- a mandula jó energiaforrás (vagyis olyan energia, amely jóllakat, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges zsírokkal, rostokkal stb. lát el)
- amandula csökkenti a vércukorszintet és az élelmiszerek glikémiás indexét
ha a cukorszinted kibillent, az még mindig sóvárgást vált ki belőled, és úgy érzed, hogy az étkezés után egy idővel be kell fejezned az ételt, ami ismét kibillenti a glikémiádat, és egy ördögi körbe kerülsz (a szénhidrátos ételek kibillentik a cukorszintedet, minél feldolgozottabbak, annál rosszabb). Ha pl. eszik egy banánt és ad hozzá egy marék mandulát, akkor a banán önmagában nem dobja ki a cukorszintjét (annyira), és ennek a pl. uzsonnának a jóllakást elősegítő hatása elegendő lesz a következő tervezett étkezésig, és nem lesz szükség arra, hogy időközben befejezze az étkezést, és persze ez fokozatos csökkenéshez vezet.
- terhes nők számára is alkalmasak
- a kalciumnak és a magnéziumnak köszönhetően hatással vannak a haj és a körmök erejére és minőségére, valamint a csontrendszer erősítésére, görcsök megelőzésére szolgálhatnak
- jó százalékban tartalmaznak fehérjét, amely makrotápanyag a jól összeállított étrend egyik lényeges eleme, és amely köré a másik kettőt: a zsírokat és a szénhidrátokat állítjuk össze
- természetesen hozzájárulnak a pszichológiai jóléthez (ha a teljes étrend jó minőségű élelmiszerekből áll)
Soha semmi sem csak egy élelmiszerről szól. Globális szemszögből kell nézni a dolgokat, de a mandula semmiképpen sem hiányozhat az étrendből. Természetesen mindig jobb, ha a mandulát természetes formájában választjuk a módosított formával szemben.
Mire válasszuk a mandulát?
Mandula mérete - az egy unciában lévő mandula mennyisége:
A mandulát az alábbiakban az 1 uncia súlyú mandulák száma szerint kategorizáljuk ( 1 uncia =28,3495 gramm)
- 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 - pl. 23-25 1 troy ounce-ban
- pl. a 23/25-ös méret esetében kb. 23-25 mandula van egy unciára
- minél kisebb a szám (18/20), annál nagyobb a mandula és fordítva, minél kisebb a mandula, annál nagyobb a szám (36/40)
- a Cseh Köztársaságban általánosan forgalmazott méretek - mandula száma unciánként: 23/25, 25/27, 27/30
Hogyan lehet felismerni a jó mandulát?
Kétféle mandula létezik, keserű (amygdali amarum mag) és édes (amygdali dulcis mag). A keserű mandulát nehéz megkülönböztetni az édes mandulától, mivel magasabb a keserű ízért felelős amygdalin-tartalma. A legjobb édes mandula a valenciai, malagai és szicíliai mandula. A legkisebb és legolcsóbb a marokkói mandula. És hogy milyen a jó mandula? Édesnek, keménynek, belül fehérnek vagy krémesnek kell lennie. Íze lágy, édes és mandulaszerű. Ha a mandula sárgás színű, akkor nem biztos, hogy friss, és sárgás íze lehet.
Kaliforniában körülbelül 30 mandulafajtát termesztenek. A nonpareil és a karamell a legnagyobb képviselettel rendelkezik.
NONPAREIL MANDULA
Ez a fajta Kaliforniában őshonos. A Nonpareil a kaliforniai termelés mintegy harmadát teszi ki, mivel világszerte nagy a kereslet iránta.
- népszerű és keresett mandulafajta, amely sokféleképpen felhasználható és könnyen blansírozható
- közepesen lapos alakú, sima felületű
- ropogós és diós ízű
- vékony héjjal rendelkeznek, és kézzel könnyen feltörhetők
- világosbarna héjjal és éles formával rendelkezik (a karamell héja sötétebb)
- a mandula keményebb, laposabb, hosszúkás, keményebb héjú.
MANDULA KARMEL
- a mandulának enyhén ráncos a felülete (nem olyan sima, mint a Nonpareil), közepesen keskeny - kerek, hosszú alakú, sötétbarna héjú
- sütéshez és blansírozáshoz használják
- könnyen feldolgozható
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Dió, gluténmentes, gabonalisztek és zsemlemorzsa GASTRO |
---|---|
Jótállás: | 8 - 10 měsíců |
Súly: | 10 kg |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!